BALATONSZEMES

apartman 3, szoba

Balaton-part közepén fekvő 1900 lakosú községet nyugatról a balatonlellei, keletről a Balatonöszöd, délről egy dombság határolja. A Balaton szabályozásakor keletkezett a part-menti sáv nádas-zsombékos területe. Itt épült a század elején a villatelep. Az egykori földvár helyén a Bagolyvár, melyet dr. Vajdits Alajos ezredorvos építtetett, akkor Bolondvárnak nevezték. A régi időkre emlékeztet a 600 éves, eredetileg gótikus templom. Áll még a régi lóváltó állomás, ma Postamúzeum. A falu szülötte volt Reich Károly grafikusművész, szülőháza ma emlékmúzeum. A község temetőjében nyugszik Latinovits Zoltán akinek életpályájáról szóló emlékkiállítást is itt található.

A faluban a strandolási, sportolási és horgászati lehetőségek kiválóak és elérhető árakon állnak rendelkezésre. Településre a családias hangulat jellemző. Az utcák, a terek rendezettek a házak szépen gondozottak. A faluban hangulatos vendéglők, és olcsó gyors-éttermek vannak, de olyan is található melyet az ország legjobbjai közé sorolnak. Nyáron sok szabadtéri programot rendeznek nyaralóknak ahol könnyűzenétől az operettig elég színes a paletta. Programok közül kiemelkedik a Szemes napok (júl.23-26) ahol színes vásárral egybekötött rendezvényekkel szórakoztatják a nyaralókat.

A településen több borpince is üzemel, közöttük a nagyobbak a Kékfrankos Pince, a Bujdosó Pince Étterem ésVinotéka és a Balatoni Borút tagja a Kistücsök Étterem Borpince és Vinotéka; emellett a Szőlőhegyben számos hangulatos, nádfedeles pince található. A községben több hotel, kemping panzió és számtalan, hangulatos családi jellegű magánszálláshely működik.